Bekijk wat u moet regelen vóór afsluiting van uw arbeidscontract. Wilt u in België of Luxemburg werken? Eventueel dient u dan identificatienummer aan te vragen. U hebt ook een geldig identiteitsbewijs (zoals een identiteitskaart) nodig.
België en Luxemburg verschillen van belastingstelsel. Hoeveel verdienen grensarbeiders netto in België? En hoeveel is dat in Luxemburg? In welk land moet u aangifte doen?
Ieder land heeft eigen regels rondom het arbeidsrecht. Zo gelden er soms verschillende regels met betrekking tot minimumlonen of wettelijk verlof. Bekijk wat uw rechten en plichten zijn als u in België of Luxemburg werkt.
De sociale uitkeringen en vergoedingen zijn in België anders geregeld dan in Luxemburg. Lees hier meer over de verschillende verzekeringen bij inkomensverlies en de premiebijdragen.
Welk land keert uw pensioen uit? Wat moet u doen als u met pensioen gaat? U vindt hier antwoord op een aantal belangrijke vragen over pensioen.
Houd u er rekening mee dat de ziekteverzekering in België anders is geregeld dan in Luxemburg. Lees hier in welk land u verzekerd bent en waarvoor. En wat u moet doen als u ziek of arbeidsongeschikt wordt.
Wist u dat u in België en Luxemburg recht hebt op verschillende soorten toeslagen, indien u kinderen hebt? Lees hier belangrijke informatie voor u en uw gezin.
Informatie met betrekking tot de erkenning van uw diploma’s en/of beroepskwalificaties.
Informatie m.b.t. COVID-19
Hier vindt u adressen van bijna alle instanties die u als grensarbeider verder kunnen helpen.
Fiscale aspecten:
De regels inzake grensarbeid en telewerk zijn vastgelegd in het Belgisch-Luxemburgse Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting van 1970. De tolerantieregel van "24 dagen" (met name voor telewerk) is in het verdrag opgenomen bij het addendum van 29/3/2017. Deze regel is bij het addendum van 31/8/2021 verhoogd tot 34 dagen.
Sociale aspecten:
De basisregel (EU-verordening 883) is dat er geen wijziging van de toepasselijke wetgeving is als maximaal 25% van de arbeidstijd vanuit huis wordt verricht.
Indien meer dan 25% van de arbeidstijd thuis wordt doorgebracht, is men verplicht zich aan te sluiten bij het socialezekerheidsstelsel van het land waar men woont.
Tijdens de covidpandemie werd op basis van overeenkomsten (bilaterale overeenkomsten tussen buurlanden of tussen EU-lidstaten) een systeem van uitzonderingen ingesteld, waardoor de 25%-regel kon worden opgeschort.
Post-covidale periode (2022), vaststelling van een gedoogperiode. Ondanks het verdwijnen van de overmacht in verband met covid, werd besloten tot een verlenging van de versoepeling van de regel, waardoor een wijziging van de bevoegde wetgeving kon worden vermeden. Deze tolerantie is een "overgangsperiode" geworden, die van kracht blijft tot 30/06/2023.